4 fifs til dig der skal lægge gulv
Dette indhold er sponsoreret
I dag er det nærmest lettere end nogensinde før at lægge et gulv selv. Dette skyldes, at antallet af klik-gulve på markedet er vækstet, samtidig med klik-gulvene er blevet nemmere at lægge. Har du hænderne skruet godt på, er der også mange penge at spare ved at lægge dit eget gulv.
Dog er det vigtigt, at du gør dit forarbejde godt, inden du giver dig i kast med gulvlægningen. Gør du ikke det, vil du får et grimt eller knirkende gulv – og dette er selvfølgelig ikke hensigtsmæssigt. Læs med her på siden og få fire gode fifs, inden du begynder at lægge et nyt gulv selv.
Sørg for at undergulvet er jævnt
Den største faldgrube i forbindelse med pålægning af gulv selv et dårligt undergulv. Hvis undergulvet er ujævnt, er det nødvendigt at spartle eller slibe. For at have det bedste undergulv skal planheden ligge på +/- to mm på en to meter retholt. Her nytter det ikke noget at være sjusket i arbejdet eller opmålingen, hvis du ønsker et godt resultat. Faktisk er nøjagtighed et krav. Er du usikker på netop dette arbejde, er det en fordel at få professionel hjælp af firmaer såsom Uniplan Danmark.
Giv plads til det svømmende trægulv
Vælger du træ som gulvmateriale, er det vigtigt, at du giver det plads. Træ er nemlig et levende materiale, og det betyder, at det krymper og udvider sig. Det, der får træet til at krympe eller udvide sig, er luftfugtighed. Derfor gælder det om at lade mindst én centimeter være fri fra plankerne til væggen – og også til eventuelle radiatorrør. Dette giver altså træet god plads til netop at bevæge sig. Får træet ikke den nødvendige plads, vil gulvet blive ujævnt og slå sig.
Gør alt for at undgå den trælse fugt
Som du kan se, er fugt og gulve ikke et godt match. Faktisk kan fugt gå ind og ødelægge alle slags gulve – og det kan virkelig gå stærkt. Derfor må undergulvet heller ikke være fugtigt. Er der fugt i undergulvet, skal du tage en affugter i brug. Skal du lægge trægulv, skal du huske at lægge et dampspærre. Brug af dampspærre er dog ikke nødvendig ved ikke-organiske gulve såsom beton.
Vend plankerne i den rette retning
Når du lægger gulvplankerne, skal de naturligvis lægges i den rette retning. Dette er dog ofte nemmere sagt end gjort. En god tommelfingerregel er, at mindre og smalle rum kræver planker, som følger rummets retning. Er rummet derimod større, bliver resultatet flottere, når plankernes længderetning rammes af lysindfald. Dette er gode overvejelser at have i baghovedet, når du vælger plankeretning. Uanset hvad er det dog væsentligt, at alle boligens rum har gulv i samme retning.
Slutteligt gælder det om at lade gulvet få tid til klimatilvænning. Hvis du skal lægge et trægulv, skal træet altså have mulighed for at vænne sig til temperaturerne, inden du begynder at arbejde med det. Derfor skal træplankerne ligge i uåbnet tilstand i et par døgn inde i det rum, hvor de skal lægges.